Wie nog een perfect functionele verzameling Windows 7-laptops heeft, staat vermoedelijk niet te springen voor de verplichte update naar Windows 10. De verleiding om te vertrouwen op een degelijk antiviruspakket, zonder upgrade van het OS is misschien groot. Dat is spijtig genoeg een vergissing.
Op 8 april 2014 stopte Microsoft met de officiële beveiligingsondersteuning voor Windows XP. Vandaag zijn we meer dan vijf jaar verder en draait nog 2,84 procent van de computers wereldwijd het intussen 18 jaar oude besturingssysteem. De terughoudendheid van zowel particulieren als organisaties om hun laptop van een upgrade te voorzien, of in veel gevallen zelfs te vervangen, was zeker in eerste instantie groot. Een jaar na afloop van de ondersteuning van het OS was het nog terug te vinden op 17 procent van alle systemen.
Windows 7 is zo mogelijk nog populairder dan Windows XP. Waar XP verouderd aanvoelde, blijft 7 voor veel gebruikers een modern en vooral vertrouwd besturingssysteem. Het marktaandeel van het OS bedraagt vandaag, tien jaar na de initiële lancering, ongeveer 36,5 procent. Toch valt op 14 januari definitief het doek. Het enorme aandeel aan Windows 7-pc’s doet vermoeden dat heel wat gebruikers niet de ambitie hebben om voor het verstrijken van de deadline over te stappen.
Ander binnenwerk
Toch is een upgrade een must. Windows 7 kan er aan de oppervlakte nog actueel uitzien, onder de motorkap is dat veel minder het geval. De grote schuldige is beveiliging. De laatste tien jaar is het dreigingslandschap danig geëvolueerd en Microsoft bouwde Windows 10 met die realiteit in het achterhoofd. Het OS is van de grond af opnieuw opgebouwd met security in het achterhoofd, waardoor het best veilig is. Een externe antivirusoplossing is zelfs niet meer in alle gevallen een must.
Voor verdere informatie om een upgrade te doen, kunt u ons bellen op ons servicenummer 0630985409